Kukeseened, puravikud, metsaseened, shampinjonid, portobelloseened – kõik need sobivad ideaalselt selle risotto valmistamiseks. Söök, mis maitseb kõigile ja mille valmistamisega saab hakkama ka algaja kokk.
Sobib ideaalselt pühapäevaseks perelõunaks või miks mitte ka
romantiliseks õhtusöögiks!
2-le
30-60 min
150 g risotto või arabiata riisi
250-300 g seeni
1 keskmine sibul
1-2 küüslauguküünt
0,3 l puljongifondi või 0,5 puljongikuubikut
1 -1,5 dl valget veini
Maitsepärmi
Soola
Musta pipart
Praadimiseks oliivõl
See on risotto kiirem ja kergem variant, kus kasutatakse poolenisti eelkeedetud riisi. Soovi korral võid kasutada kuivriisi, lisades riisi otse pannile ja paisutades seda pidevalt segades puljongiga. Valmimisaeg on sellisel juhul umbes 2x pikem.
Pese kobaras kirsstomatid ettevaatlikult, et need varte küljest ei eralduks. Aseta need küpsetuspaberiga vooderdatud ahjupannile ja piserda üle oliivõliga. Puista peale musta pipart, soola, ja tüümiani. Pane pann 180 kraadisesse ahju seniks, kuni risottot valmistad (u. 30-40 min. sõltuvalt tomatite suurusest). Tomatid on valmis kui nahk on kergelt mõranenud, kuid tomat pole veel lõhki läinud.
Pese riis hoolikalt sõelal külma veega ja pane 1,5 kordse koguse külma veega keema. Keeda 10 minutit ja jäta siis ootele.
Samal ajal kui riis keeb tükelda seened, haki peeneks sibul ja küüslauk.
Kui kasutad puljongifondi, siis aja see kuumaks. Kui puljongikuubikut või -pulbrit, siis lahusta see keevas vees ja jäta ootele.
Prae pannil kuumas õlis seeni, kuni need on poolenisti valmis. Lisa siis sibul ja prae veel mõni minut aegajalt segades. Lisa nüüd küüslauk ja prae segu veel pisut, kuid jälgi, et küüslauk kõrbema ei läheks. Vajadusel lisa sorts kuuma vett.
Vala pannile vein ja sega kõik läbi. Nüüd lisa segule riis. Hakka segu pidevalt segades vastavalt vajadusele puljongit lisama. Kuumus peab olema väga madal, et vedelik liiga kiiresti ära ei aurustuks.
Maitse vahepeal soolasust ja vajadusel lisa soola. Lisa ka maitsepärm.
Riis hakkab muutuma pehmemaks ja omandab lõpuks kreemja konsistentsi. Risotto on valmis kui riisitera on keele ja suulae vahel veel tunda, kuid õnnestub lõmastada.
Kui tunned, et risotto vajab veel sortsukest veini, siis lisa see, kuid ära liialda, muidu muutub toit liiga vängeks ja seente maitse ei tule enam esile.
Serveerimisel puista risottole veel maitsepärmi ja lisa grilltomatid. Keeruta peale värsket musta pipart ja nirista kõik üle pisukese oliivõliga.
Bellissimo!
*Kui kasutada kõrgemate servadega haudepotti, siis aurustub vedelik aeglasemalt.
*Kui puljong otsa saab, jätka lihtsalt keeva veega.
* Sama põhiretsepti saad kasutada ka näiteks päiksekuivatatud tomatitega risotto tegemiseks.