Tervem  Ilusam  Elavam

Läätsebolognese ehk tomatikastme põhiretsept

Valgurikas klassikalise Bolognese kastme analoog.
Sobib serveerimiseks riisi, makaronide, kinoa, hirsi või tatraga.
Aga miks mitte ka kartulipudruga.
Sobib hästi ka lasanje või ahjupasta täidiseks. 

Kogus:

2-le

Valmistusaeg:

30-40  min

Raskusaste:

KESKMINE

Jaga:

Koostisosad

1 keskmine sibul
3-4 keskmist tomatit 
100-150 g tomatipüreed
0,5 paprikat
2 küüslauguküünt
1 dl punaseid läätsi
1 dl kuivatatud tumedat sojagraanuleid
2 spl ketsupit
1-2 spl tšillikastet (Santa Maria Less sugar)
1 spl sojakastet (Kikkoman)
0,5 tl paprikapulbrit
0,5 tl suitsupaprika pulbrit
o,5 tl brolilerimaitseainet
Soola, pipart
Basiilikut
Oliivõli

Valmistamine

Kuumuta pannil korralik sorts oliivõli aga jälgi et see suitsema ei hakkaks. Kui nii juhtub, viska õli ära, pese pann ja alusta uuesti, sest suitsemispunktini jõudnud õli on vähkitekitav.
Vala ühele panni poolele tükeldatud sibul ja teisele tükeldatud tomat ja paprika.
Prae umbes 5 min ja sega vahepeal mõlemat poolt. Vajadusel lisa sibulale õli.
Lisa sibulale riivitud, pressitud või tükeldatud küüslauk ja sega sibulaga läbi. 
Vala tomatitele läätsed ja sega läbi.
Prae veel u. 5 min vahepeal segades ja kui sibul on klaasjaks muutund, sega tomatipoolega kokku ja lisa tomatipüree.
PS! Võid kõik kokku segada ka varem – lihtsalt jälgi, et sibul ja küüslauk ei läheks kõrbema, sest kõrbenud küüslauk on kibeda maitsega. Kui segu muutub vahepeal liiga kuivaks, lisa julgelt sorts kuuma vett – see aitab toidul ühtlaselt küpseda.
Nüüd lisa segule sojagraanulid. Võid kasutada ka pehmet soja, riivitud soja,  või teha ka ilma sojata. Vajadusel lisa veel vett.
Sega läbi ja asu kastet maitsestama. Lisa ketšup, tšillikaste, sojakaste ja maitseained. Lase segul mõni minut podiseda enne kui maitsed. Maitses peab tunda olema 4 põhimaitset: soolasust, magusust, hapukust ja vürtsikust. Vastavalt vajadusele lisa soola (või sojakastet), tšillit (või cayenne’i pipart) või suhkrut. Kui segu juhtub saama liiga vürtsikas, siis lisa sidrunimahla – see tasakaalustab vürtsikust. Toit jääb pisut hapum aga söödav.
 
Kaste on valmis kui läätsed on pehmed. Jälgi kastme valmimise ajal selle konsistentsi ja lisa vajadusel vett, sest läätsed imavad paisudes vee endasse.
 
Puista üle värske või külmutatud basiilikuga ja nirista veel pisut oliivõli peale. 

Nipid

*Kastme tegemiseks läheb vilumuse tekkimisel umbes sama kaua aega, kui lisandi keetmiseks (kui köögiviljad on hakitud ja valmis pandud), kuid kui teed seda esimest korda, pane lisand keema umbes poole kastme valmistamise
protsessi ajal (näiteks peale küüslaugu ja läätsede lisamist).

*Kaste võib valmis saada ka enne lisandit, sest see seisab kaane all soe ja maitsed ühtlustuvadki paremini.

*Maitsestades seda põhiretsepti teiste maitseainetega, saad luua täiesti uue maitsenüansi ja luua vaheldust:
-masala maitseainega saad kreoolipärase kastme,
-5-vürtsi seguga saad aasiapärase kastme,
-pitsamaitseaine või ürtidega (tüümian, pune, petersell, rosmariin vms) saad itaaliapärase kastme.
Sellisel juhul võid põhiretseptist välja jäta vürtsika suitsupaprika ja tšillikastme, muidu tuleb toit liiga vürtsikas.

*Kastme saad valmistada ka ilma läätsedeta, kuid läätsed annavad sellele roale olulise valgukomponendi.
Soovi korral võid läätsed asendada riivitud porgandi, hakitud baklazaani
või suvikõrvitsaga.

*Sojagraanulite asemel võid kasutada ka vegan hakist (nt. Naturli Soy Mince)
 
*Ole loominguline! Kui segad kastme keedetud riisiga kokku, saad plovitaolise söögi. Sama kastet võid kasutada ka lasanje või ahjupasta tegemiseks või canellonide täitmiseks.

Head isu!