Sügisene kindel lemmik!
See supp toob kogu pere laua äärde kokku ja kindlustab mõnusa olemise. Nautige suppi aeglaselt ja mõnuga, jagage oma päeva parimaid hetki ja Sa tunned kuidas soojus Sinu sisse poeb…
4-le
45 min
300 g muskaatkõrvitsat (või mõnda teist kõrvitsat)
150 g porgandit
1 keskmine sibul
2 küüslauguküünt
2-3 cm jupp ingverit
1 puljongikuubik või pulber vms
100 g kookospiima (-kreemi)
oliivõli (kõrvitsaseemneõli)
tšillit
tüümiani
ciabattat
Puhasta ja tükelda kõrvits ja porgand 2-cm tükkideks. Kui kasutad Hokkaido kõrvitsat, siis pole seda vaja koorida. Pane kõrvitsa- ja porganditükid supipotti ja vala peale nii palju vett, et tükid oleksid ilusti kaetud.
Haki sibul, küüslauk , ingver ja tšilli väiksemateks tükkideks ja prae pannil oliivõlis kergelt läbi, kuid ära kõrbema lase. Kõigepealt pane pannile sibul, paari minuti pärast ingver, siis küüslauk ja lõpuks tšilli. Puista pannile ka natuke karrit ja kurkumit ( u. 1/4 tl kumbagit) ning musta pipart. Must pipar võimendab kurkumi tervistavat toimet tunduvalt!
Vala nüüd segu pannilt potti kõrvitsa ja porgandi sekka ja lisa potti ka 1 puljongikuubik või 1 tl puljongimaitseainet või 1 spl puljongikontsentraati.
Kuni köögiviljad keevad, võta kuiv pann ja vala sellele peotäis kõrvitsaseemneid (või/ka päevalilleseemneid). Kuumuta seemneid madalal kuumusel panni aeg ajalt raputades, kuni seemned hakkavad praksuma ja omandavad kuldse jume. Ole tähelepanelik – pigem prae neid vähem, kui et kõrbema lased!
Lõika valmis ciabataviilud ja rösti need kergelt. Puhasta üks küüslauguküüs ja poolita see.
Haki valmis värske tüümian või mõni muu meelepärane ürt. Sobivad ka külmutatud ürdid!
Keeda supisegu kuni kõrvits ja porgand on noaga torgates pehmed.
Võta pott tulelt ja vala sinna pool kookospiima kogusest. Töötle segu saumiksriga alustades aeglasest kiirusest. Mõne aja pärast lisa ülejäänud kookospiim ja purusta segu kuni see on siidiselt kreemine. Vastavalt eelistusele võid lisada veel kookospiima kui soovid vedelamat suppi. Saumiksri puudumisel saab edukalt kasutada ka blenderit.
Tõsta nüüd pott uuesti tulele ja vahepeal segades lase supil keema tõusta.
Maitsesta vajadusel soola ja pipraga või lisa Cayenne’i pipart.
Serveerimisel puista supile röstitud seemeid ja ürte ning nirista need üle oliivi-või kõrvitsaseemneõliga. Serveeri supi juurde küüslaugupoolikuga üle hõõrutud ciabattat.
*Kõrvitsasuppi saab teha igast kõrvitsast, kuid kõige maitsekama tulemuse annavad muskaatkõrvits ja Hokkaido kõrvits.
*Kookospiima asemel võid kasutada ka soja- või kaerakoort.