Tervem  Ilusam  Elavam

Kapsarullid

Maitsvaid kapsarulle saab edukalt teha ka ilma lihata. Varu natuke rohkem aega, et saaksid rahulikult meisterdada – su pingutus on seda väärt!
Katseta erinevate täidiste ja kastmetega ja avastad, et need on su elu parimad kapsarullid.

Kogus:

4-le

Valmistusaeg:

60-80 Min

Raskusaste:

KEERUKAM

Jaga:

Koostisosad

Suurem peakapsas
1 väike sibul
1-2 küüslauguküünt
50 g riisi (kuivkaal)
250 g veganhakist
1 puljongikuubik
Liha üldmaitseainet
Musta pipart
Paprikapulbrit
Soola
Oliivõli praadimiseks
Maitserohelist

Valmistamine

Lõika kapsapea juurika ümbert noaga paari sentimeetri ulatuses lahti. Leia pott kuhu su kapsas sisse mahub ja täida see veega, nii, et kapsas oleks enam-vähem kaetud. Aja see potitäis koos kapsaga keema ja jäta siis kaane alla mõneks minutiks vaiksele tulele keema. Kui saad lehti kapsajuure küljest eemale lükata, siis on kapsas valmis. Tõsta kapsas juurtpidi kahe kahvliga ettevaatlikult veest välja kaussi ja jäta korraks jahtuma.
NB! Liigsel kuumutamisel muutuvad lehed liiga pehmeks. 

Valmista ette lisand kapsarullidele – näiteks keedukartuli puhul koori kartulid valmis ja pane need keema siis kui hakkad täidist praadima.

Pane riis 1,5 kordse koguse veega keema. Haki sibul ja küüslauk. Prae pannil sibul klaasjaks ja lisa külmutatud veganhakis. Lisa ka küüslauk ja prae kuni segu on sulanud. Lisa keedetud riis ja maitseained. Maitsesta soovi korral alternatiivsete maitseainetega ja tea, et maitse võib olla veidi intensiivsem, kuna kapsas ise on maheda maitsega.

Jahtunud kapsal eemalda 10 lehte ja
lõika kapsalehtedel rootsukoht välja. Aseta kapsaleht lõikelauale nii, et väljalõigatud rootsukoht jääb sinust paremale või vasakule. Tõsta lehe alumisse serva paras ports täidist ja paki see rullides kapsalehe sisse.

Kuumuta pannil õli ja aseta rullid lõikepind allpool pannile. Pruunista rulle kergelt, kuid ole ettevaatlik – kapsas läheb kergelt kõrbema. Pööra rullid teistpidi ja lase ka teiselt poolt pruunistuda. Samal ajal lahusta puljongikuubik keevas vees (u. 0,5 l) ja vala siis rullidele. Kata pann kaanega ja jäta madalale tulele hauduma kuniks kartulid keevad. Vajadusel lisa pannile vett, et rullid kuivale ei jääks. Tekkinud puljongit saad kasutada kastmena.
Kuni kartulid keevad ja rullid hauduvad valmista värske salat.

Nipid

*Ülejäänud kapsas kasuta lähipäevil salatiks või kapsahautiseks.
*Tavalise peakapsa asemel võid kasutada ka käherkapsast või isegi suure lehega hiina kapsast.
*Veganhakisena sobivad nii külmutatud kui kuivatatud variandid, samuti külmutatud burgerimass.
*Kapsarulle saab edukalt valmistada ka ahjus, ahjupotis.
*Proovi küpsetada kapsarulle tomatikastmes, kasutades selleks maitsestatud tomatikastet. Tomatikastme võid ise edukalt tomatipüreest sibulast, küüslaugust ja maitseainetest valmistada.