Sobib iga supi põhjaks. Kogu nädala jooksul kokku kõik brokkoli- ja lillkapsajuurikad, sellerilehed ja porrukontsud jms ning keeda pühapäevalõunaks üks maitsev supp!
4-le
30-45 min
Erinevaid köögiviljajääke, näiteks:
lillkapsajuurikas
brokkolijuurikas
porrukonts
sellerilehed (ja ka varred)
juursellerit
igerikud porgandid
1 sibul
1 küüslauguküüs
leesputke varsi (või kuivatatud)
peterselli/tillivarsi
2-3 loorberilehte
4-5 vürtspipra tera
Soovi korral lisaks puljongikuubikut või-maitseainet.
Soola (juhul kui ei kasuta puljongikuubikut või-maitseainet)
Pese ja puhasta vajadusel köögiviljad ning pane kõik keevasse vette. Kui need keema tõustes pisut vahtu tekitavad, riisu see vahukulbiga ära.
Lisa nüüd loorberilehed, vürtsid ja kõik muu ja jäta keskmisel kuumusel vaikselt podisema.
Kui puljong on valmis, siis kurna see ära või tõsta vahukulbi või kööginäpitsatega köögiviljad välja. Sõltuvalt tulevasest supist, saad mõnda neist saad kasutada ka supi koostisosana.
Puljongi võid ka varem valmis keeta- see säilib külmikus mitmeid päevi.
*Sobivad muidugi igasugused köögiviljad, kuid see on hea võimalus kasutada ära toiduvalmistamisest tekkinud ebakvaliteetseid jääke. Loomulikult ei pea kogu see koosseis esindatud olema – kasuta seda mis sul on ja ole loov!
Olulisemad on ehk porgand, sibul, loorber ja vürts – ka nendega saad supipõhja tehtud. Sellisel juhul lisa natuke puljongikuubikut ja kasuta tugevamat maitsestust.
*Ära pane potile kaant peale, siis saad selge puljongi. Kui sul aega on, siis keeda seda kuni tunnike, kui kiire on siis piisab ka vähemast.
*Puljongit keeda pigem poole poti jagu, sest ülejäänud pool potti täidab supimaterjal. Pealegi saad suppi keeva veega alati “pikendada” kui vaja.