Tervem  Ilusam  Elavam

Napoleoni kook

Aegumatu klassika! Valmista taigen ise või kasuta poetaigent.
Proovi vahelduseks serveerida kooki kohe peale selle kokkupanemist – üllatud kui maitsev see krõbe ja samas mahlane maius võib olla.

Kogus:

12-le

Valmistusaeg:

umbes 2 h

Raskusaste:

KERGE

Jaga:

Koostisosad

Lehttaigen (lihtsustatud)
300 g taimset võid
500 g nisujahu
2 dl jääkülma vett
4 ml 30% äädikat 
3 spl külma viina
1 tl soola

Vaniljekreem
1 l vaniljepiima
0,5 purki kookoskondenspiima
6 suurt sl maisitärklist
150 g vett

Valmistamine

Taigna jaoks haki jahu sisse külmad võitükid. Lisa sool ja vedelikud ja vormi kõik käte vahel võimalikult kiiresti palliks. Pane u. 1,5 tunniks külmkappi.

Hiljem jaga taigen 6-ks tükiks ja rulli nendest nii õhukesed kihid kui suudad.  Mida ühtlasem kihi paksus jääb, seda parem – siis ei kõrbe kiht kohati ära ega jää ka nätske. 
Tõsta taignakiht rulli abil küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja torka kahvliga pisut auke sisse (selleks, et ei tekiks liigset kerkimist). Kuna taigen kipub küpsemise ajal kokku tõmbuma, siis veendu, et katad küpsetuspanni maksimaalses ulatuses.
Küpseta 220 kraadi juures u. 7 minutit või kuni kiht on piisavalt pruun ja krõbe aga mitte kõrbenud. Küpseta 6 kihti. 

Samal ajal kui kihid jahtuvad, valmista kreem.
Selleks sega maisitärklis veega. Kasuta kindlasti maisitärklist, sest kartulitärklis võib pikemal kuumutamisel venivaks muutuda. 
Vala potti piim ja lisa sinna ka kondenspiim. Kuumuta kuni keemiseni ja lisa pidevalt segades ühtlaseks segatud tärklisevesi. Jätka segamist kuni kreem paisub ja pakseneb. Kui sulle tundub, et kreem on liiga vedel, siis sega veel natuke maisitärklist väikse koguse külma veega ja lisa segule. Arvesta, et kreem muutub jahtudes pisut paksemaks.
Jahuta kreem külma vee vannis (nt. kraanikausis) aeg ajalt segades. 

Vali välja kõige tervem ja tugevam kiht ja kõige nõrgem ja krõbedam kiht. Tugevam kiht kasuta koogi põhjaks. Kata see jahtunud kreemiga ja tee nii kõigi kihtidega. Kõige krõbedam kiht purusta käte vahel koogile kaunistuseks viimase kreemikihi peale. Vajadusel võid selle kihi veel korraks ahju panna, et see piisavalt krõbedaks küpseks. 

Kui soovid võid koogiservad sirgeks lõigata – sellisel juhul ei pea ühte kihti katteks purustama vaid saad selleks  kasutada koogiservi. Kui soovid võid ühe vahekihi katta meelepärase moosi või marjadega.

Kooki koheselt serveerides tekib nauditav kontrast krõbedate kihtide ja siidise kreemi vahel, kuid klassikaliselt hoitakse kooki enne serveerimist üleöö külmas.
Maitse asi!

Nipid

*Võid vabalt kasutada poest ostetud külmutatud lehttaigent. Sellisel juhul sulata ( u. 2 h) taignakihid ja rulli need imeõhukeseks. Küpseta 5-7 kihti ja valmista kreem koogi kokkupanekuks. Väiksema koogi jaoks piisab 500 g lehttaignast.

*Mõned värsked lehttaignad on pisut soolakad ja ei sobi hästi koogi valmistamiseks. Lehttaigna koostises on tihti ka muna ja või – jälgi koostisosade nimekirja. Kindlasti ära kasuta pärmi-lehttainast – see sobib saiakeste küpsetamiseks.

*Sellest retseptist valmib suure ahjuplaadi suurune kook. Kui soovid väiksemat (ümmargust) kooki, siis tee pool kogust. Kui soovid väiksemat aga kõrget ja rikkaliku puruga kooki, siis tee täisportsjon.

*Ära jäta kihti liiga heledaks, muidu jääb see nätskeks. 

*Samal ajal kui üks kiht küpseb valmista ette teine. Kasuta kindlasti taimerit, sest kõrbemine võib tekkida väga kiiresti! 

*Ära kuhja küpsenud kihte üksteise peale vaid laota need laiali jahtuma. 

Head isu!