Tervem  Ilusam  Elavam

Tofupirukad ja seenepirukad

Lehtaignast saad kiirelt valmistada igasugu pirukaid ja saiakesi. Need siin on soolased tofupirukad, mis meenutavad klassikalisi lihapirukaid. 
Kui oled seenesõber, täida pirukad hoopis seentega!
Maitsevad külalistele ja kaovad laualt enne kui jõuavad jahtuda.

Kogus:

16 tk

Valmistusaeg:

60 min

Raskusaste:

KESKMINE

Jaga:

Koostisosad

500 g lehttaigent 

Tofutäidis:

170 g veganhakist (nt. Naturli)
80 g suitsutofut
1 keskmine sibul
Lihamaitseaine
Sool
Pipar

Seenetäidis:
170 g seeni
80 g pehmet tofut
Rohelist sibulat
1 spl majoneesi
1/4 tl kurkumit
0.5 tl musta soola

Valmistamine

Võta lehttaigen 2 tundi varem sulama või kasuta värsket lehttaigent. Soovi korral valmista lehttaigen ise -retsepti leiad siit.

Haki sibul peeneks ja riivi suitsutofu. Kuumuta pannil pisut oliivõli ja prae veganhakist mõni minut, enne kui sibula lisad. Kui veganhakis on sulanud, lisa riivitud tofu ja maitseained. Maitsesta oma maitse järgi.

Kõige mugavam on kasutada lehttaigna lehti (tavaliselt 4 tk pakis). Rulli üks leht laiuselt topeltsuurusesse ja lõika neljaks ruuduks. Tõsta igale ruudule suur lusikatäis täidist ja voldi see piki diagonaali pooleks. Vajuta kahvliga servad kinni, tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning pintselda soovi korral üle taimse piimaga. 
Küpsetustemperatuur sõltub sinu valitud taignast – loe seda pakendilt. See võib olla 190-220 kraadi. 

Seenetäidise jaoks kasuta kas soolaseeni, värskeid kukeseeni või šampinjone. Soolaseened vajavad eelnevalt leotamist või kupatamist. Kupatamine toimib kiiremini ja taastab seente värskuse. Keeda seeni vastavalt suurusele 15-30 minutit ja loputa siis külma veega. Suuremate seente korral võid need isegi 10 minutiks külma vette ligunema jätta. Kurna seened ja tükelda. 

Kui kasutad värskeid seeni, siis prae need eelnevalt väheses oliivõlis. Sellisel juhul võid kasutad rohelise sibula asemel tavalist mugulsibulat. Tükelda väike sibul ja lisa see praadimise keskel seentele. 

Sega kokku pehme tofu, majonees ja maitseained. Lisa seened ja sega ühtlaseks massiks.
Valmista pirukad samamoodi nagu tofupirukad.
Küpseta pirukaid ahjus u. 15 min või kuni need on kuldpruunid.

Nipid

*Võid kasutada ükskõik millist lehttaigent, kuid kõige paremini sobib ehk pärmi-lehttaigen.

*Kui sul on selline lehttaigen, mis on suure plaadina, siis tükelda see esialgu väiksemaks ja rulli siis tükikaupa topeltsuurusesse.  Ole loominguline ja kasuta vajadusel sobivaid abivahendeid pirukataigna tükkideks lõikamiseks (nt. joogiklaasi).

*Veganhakise asemel võid kasutada ka erinevaid vegan “hakklihasid” või pihve.

*Kui sul pehmet tofut parasjagu pole, siis sobib edukalt ka kõva tofu. Lihtsalt riivi või muredna see käte vahel.

*Võid kasutada ka ümmargust pirukavormi või teha väiksemaid minipirukaid.

Head isu!