Tervem  Ilusam  Elavam

Kaneelirullikook

Kui soovid krõbedatele kaneelirullidele vahelduseks pehmeid kaneelirulle, siis tee kaneelirullikook. Loomulikult võid teha sama retseti järgi ka moonirullikoogi või kardemonikoogi.
Sobib hästi ka sünnipäevalauale!
 

Kogus:

14-16 rulli

Valmistusaeg:

1 tund+ 40 min

Raskusaste:

KESKMINE

Jaga:

Koostisosad

2,5 dl taimset piima
25 g presspärmi
0,75 dl suhkrut
0,5 kg kõrgeima sordi nisujahu
90 g taimset võid
0,5 tl soola

Valmistamine

Lisa pärmile teelusikatäis leiget vett ja sega. Jäta ootele
Sõelu jahu kaussi ja lisa suhkur ning sool. Lisa toasoe või sulatatud või ( 50 g).
Lisa leigele piimale pärm ja sega. Vala nüüd piim ülejäänud koostisosade juurde ja sega taigen ühtlaseks. 
Puista taignale pisut jahu ja pane rätik kausile peale.
Aseta nüüd kauss sooja kohta kerkima. 

Kui taigen on umbes kahekordseks kerkinud, siis vala see jahuga üle puistatud lauale. Poolita taigen ja rulli üks pool ruudukujuliseks. Määri lahtirullitud taignale toasooja või sulatatud võid (u. 20 g kummalegi taignaosale) ja kata õhukese suhkrukihiga. Nüüd puista taignale vastavalt soovile kas kaneeli, mooniseemneid või kardemoni. Kardemon sobib tegelikult täienduseks nii kaneeli- kui moonirullikoogile. Ära koonerda – rikkalik täidis garanteerib täiuslikud rullid!

Hakka nüüd taigent servast kokku rullima. Jäta rull lauale lõikeserv allpool ja lõika terava noaga u. 3 cm paksused kettad.  Korda sama ka teise taignapoolega. Tõsta kettad  võiga määritud vormi tihedalt üksteise kõrvale.

Küpseta 200 kraadises kuldpruuniks.

Puista koogile tuhksuhkrut ja serveeri soovi korral jäärise või vaniljekreemi ja marjadega.

Nipid

*Taigen kerkib kõige kiiremini 30 kraadises ahjus (umbes 1 tund)

*Sellest kogusest peaks saama paraja koguse rulle umbes 24 cm vormi jaoks. Kindluse mõttes võid oma vormile pilgu peale heita ja visualiseerida, kui mitu taignaketast sul vaja läheb, et see täita. Nii saad rullist lõigata enam-vähem õige arvu kettaid.