20 tk
1 tund +40 min
2,5 dl taimset piima
25 g presspärmi
0,75 dl suhkrut
0,5 kg kõrgeima sordi nisujahu
90 g taimset võid
0,5 tl soola
Lisa pärmile teelusikatäis leiget vett ja sega. Jäta ootele.
Sõelu jahu kaussi ja lisa suhkur ning sool. Lisa toasoe või sulatatud või ( 50 g).
Lisa leigele piimale pärm ja sega. Vala nüüd piim ülejäänud koostisosade juurde ja sega taigen ühtlaseks.
Puista taignale pisut jahu ja pane rätik kausile peale.
Aseta nüüd kauss sooja kohta kerkima. Kiireima tulemuse saavutad ahjus 30 kraadise temperatuuriga.
Kui taigen on umbes kahekordseks kerkinud, siis vala see jahuga üle puistatud lauale. Poolita taigen ja rulli üks pool ruudukujuliseks. Määri lahtirullitud taignale toasooja või sulatatud võid (u. 20 g kummalegi taignaosale) ja kata õhukese suhkrukihiga. Nüüd puista taignale kaneeli – ära koonerda – rikkalik täidis garanteerib täiuslikud rullid!
Hakka nüüd taigent servast kokku rullima. Jäta rull lauale lõikeserv allpool ja lõika terava noaga u. 2-3 cm paksused kettad. Kui lõikad õhemad kettad, saad rohkem väiksemaid saiakesi, kui paksemad, siis vähem saiakesi aga pontsakamad. Tõsta kettad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, keerates lahtise otsa pisut rulli alla. Soovi korral võid rulli südamikku altpoolt pisut ülespoole lükata -nii moodustub justkui “roos”.
Rulle plaadile asetades jälgi, et jätaksid neile küllaldaselt kerkimisruumi.
Korda sama ka teise taignapoolega.
Lase rullidel plaadil umbes 15 min kerkida ja pintselda siis õrnalt üle piimaga. Võid ka ilma pintseldamata ahju pista- tulemus jääb ikka hea. Küpseta 200 kraadises ahjus kuni saiakesed kerkivad ja muutuvad kuldpruuniks.
Kui soovid võid saiakesed tuhksuhkruga üle raputada.
Sellest kogusest valmib 15-20 saiakest.
*Vahelduseks kaneelirullidele proovi ka moonirulle ja kardemonirulle. Kardemon sobib tegelikult täienduseks nii kaneeli- kui moonirullidele.