Tervem  Ilusam  Elavam

Gluteenivaba õunakook

Klassikaline vanaema õunakook. Pehme ja kohev – lihtsalt suussulav!
Tavapärase nisujahu asemel on siin kasutatud erinevaid jahusid.
Ikka selleks, et see nostalgiline maius meie kehale leebem oleks.
 

Kogus:

8-le

Valmistusaeg:

60  Min

Raskusaste:

Keskmine

Jaga:

Koostisosad

100 g kaera- või sojakoort või jogurtit
1 tl soodat
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl õunaäädikat

2 tl linaseemnejahu
1 tl psülliumit
1 dl vett

1 dl tatrajahu
0,5 dl jahusegu (mandlijahu, riisijahu, tärklis)
0,5 dl amarantijahu
0,5 dl fariinisuhkurt (või tavalist suhkurt või mett)
80 g kookosõli ( või muud rasvainet)
2 suurt küpset banaani
1 tl vaniljeekstrakti (või 1 spl vaniljesuhkurt)
0,5 tl kardemoni

Katteks:
3-4 hapukat õuna
kaneeli
suhkurt
mandlilaaste (või hakitud pähkleid)

 

 

Valmistamine

Pane sooja ahi ja valmista ette 24 cm koogivorm. Puhasta õunad ja lõika paksemateks viiludeks.

Sega väikses kausis jogurtiga sooda, küpsetuspulber ja äädikas. Jäta ootele.

Sega teises väikses kausis linaseemnejahu ja psüllium veega. Jäta ootele.

Sega suuremas kausis jahud ja suhkur maitseainetega. Lisa kahvliga korralikult püreestatud banaan ja vedel kookosõli.

Lisa nüüd segule paisunud segud väikestest kaussidest ja sega ühtlaseks. Väldi üleliigset segamist.

Vala nüüd taigen ettevalmistatud vormi ja kata õunaviiludega. Riputa peale suhkurt, kaneeli ja mandlilaaste.
Tõsta koheselt ahju.
Küpseta 180 c u. 40-50 min

Võid serveerimisel lisada natuke jäätist või vaniljekreemi, kuid see kook on maitsev ka ilma lisanditeta.

Nipid

*Kui armastad õhema põhjaga õunakooki, siis vali suurem vorm.

*Õunte asemel võid edukalt kasutada pirne, ploome, rabarberit.